Nieuwe laptop kopen? Hier tips en advies

U bent van plan om een nieuwe laptop te kopen. Waarom nu en waar moet u op letten?
In deze tijd van economische onzekerheid zijn veel producten duurder geworden. Denk aan een liter brandstof aan de pomp of onze maandelijkse zorgpremie. Opvallend daarom dat computers alleen maar goedkoper zijn geworden. De oorzaken hiervoor zijn divers en variëren van een technologische ontwikkeling die harder is gegaan dan de behoefte van de gemiddelde gebruiker tot de overproductie van geheugenmodules.

De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat men, ondanks de lage prijzen, toch heeft besloten de huidige laptop nog een jaartje te blijven gebruiken. Een oude laptop kan door zijn traagheid veel ergernis opleveren en door zijn ouderdom hoge reparatiekosten. Bovendien heeft Windows 7 zijn eerste service pack gehad en is dit een werkelijk uitstekend platform om op over te stappen. Al bij al een ideale gelegenheid om nu een nieuwe laptop aan te schaffen.

Een nieuwe laptop online kopen of niet?

De beslissing voor een nieuw systeem is genomen en u gaat zich offline dan wel online oriënteren. Maar waar begint u? Niet alleen de computerzaak op de hoek maar ook de plaatselijke supermarkt, witgoedzaak en multimediastore hebben tot tientallen modellen op de schappen staan. Dan hebben we het nog niet gehad over de honderden online webshops welke vechten om de allerlaagste prijs.
Waar bent u nu het beste af? Dat ligt geheel aan u. Wilt u zich goed laten informeren en ook een stukje service/ondersteuning achteraf, dan bent u nog steeds het beste af bij de computerspeciaalzaak op de hoek. Wees u er wel van bewust; service kost geld. En dus betaalt u meer voor hetzelfde systeem dan bij de supermarkt of online. Logisch.

Weet u exact wat u wilt en bent u een gevorderde gebruiker die het niet erg vindt om in geval van problemen het systeem op te sturen, dan kunt u veel geld besparen door online te kopen.
In beide gevallen kunt u gebruik maken van dit artikel als basis, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Ik ga u namelijk vertellen waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

Schermformaat

Eerste belangrijke keuze is het schermformaat. Wanneer u in de winkel de showroom bekijkt zult u zien dat de definitie “compact” niet meer helemaal van toepassing is wanneer het beeldscherm van de laptop 17 inch of groter is. Zowel het formaat als het stroomverbruik zorgen ervoor dat deze maat notebooks vooral geschikt is als vervanger van uw PC en dus met name in huis gebruikt zal worden. Als u de laptop regelmatig meeneemt dan is mijn advies om te kiezen voor een formaat van maximaal 15,6 inch. Gebruikt u de laptop vrijwel uitsluitend onderweg, ga dan voor maximaal 14 inch.

Processor

Volgende punt; de specificaties. In elke advertentie wordt er volop gestrooid met technische termen. Met name de GigaHertzen (GHz) en GigaBytes (GB) zijn hierbij populair. Maar is een laptop die meer GHz of GB heeft automatisch beter dan een met minder? Nee.
De belangrijkste graadmeter voor de verwerkingscapaciteit van de laptop is de processor. Deze is doorgaans van het merk AMD of Intel. Binnen dit artikel beperk ik mij tot Intel aangezien zij momenteel een selectie processoren aanbieden met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Intel levert voor notebooks voornamelijk onderstaande processortypen, gerangschikt op het gebruikstype, prestaties en energieverbruik:

Intel Atom: Extreem mobiel, extreem laag energieverbruik
Intel Celeron: Budget model, zeer laag energieverbruik
Intel Pentium: Instapmodel, laag energieverbruik
Intel Core i3: Basis prestaties, laag energieverbruik
Intel Core i5: Hoge prestaties, gemiddeld energieverbruik
Intel Core i7: Zeer hoge prestaties, hoog energieverbruik

Nu kan het zo zijn dat een processor uit de i3-serie een lager GHz getal heeft dan een processor uit de Pentium serie. Omdat de i3 echter uit een meer geavanceerde serie komt zal deze in bijna alle gevallen toch sneller zijn. Laat u dus niet verleiden alleen naar de GHz-waarde te kijken.

Harde schijf /werkgeheugen

Op het vlak van geheugen onderscheiden we twee onderdelen. Werkgeheugen en de grootte van de harde schijf. Zij staan volledig los van elkaar. Het werkgeheugen biedt ruimte om de programma’s te laden welke u op enig moment gebruikt. Dit geheugen wordt telkens opnieuw gevuld als u een ander programma opstart. Gangbare hoeveelheid: 4GB. Minimaal aangeraden: 2GB.

De harde schijf bevat al uw opgeslagen gegevens. Programma’s, downloads, muziek, foto’s, etc. Hoe meer GB uw harde schijf kan bevatten hoe meer u kunt opslaan. Gangbaar: 500GB. Minimaal aangeraden: 320GB.

Videokaart

De processoren van Intel hebben veelal een (Intel HD) videokaart ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat het beeld op het scherm komt en ook voor de verwerking van speciale effecten zoals 3D. Voor normaal gebruik (internet, DVD en tekstverwerker) voldoet elke videokaart prima en dus ook de Intel HD. Wanneer u echter wilt werken met zware grafische programma’s zoals Photoshop, CAD of 3D games dan is het van belang hier kritisch naar te kijken en te kiezen voor een laptop met van processor gescheiden, gespecificeerde videokaart.
Gescheiden videokaarten zijn er in alle soorten en prijsklassen. Populair op dit moment zijn de ATI Radeon 6xxxM kaarten (bijv. de 6490M) en de Nvidia Geforce GT(X) (bijv. de GT555). Beide modellen hebben doorgaans een eigen werkgeheugen van 1GB of meer. Het voert te ver om hier in dit artikel verder op in te gaan. Op het internet kunt u over bovengenoemde grafische chips zeer uitvoerige tests vinden.

Laptop koopadvies

Om dit artikel af te sluiten wil ik graag twee laptopmodellen benoemen als voorbeeld. Het eerste model is een basismodel waarmee u alle standaard computerwerkzaamheden kunt verrichten. Het tweede model is gericht op prestaties en de veeleisende gebruiker die het systeem intensief gebruikt.

Basis laptop

Nieuwe laptop HP G6-1180SDDe HP G6-1180SD laptop is voorzien van een 15,6 inch beeldscherm, Intel i3-2310M processor (met ingebouwde Intel HD videokaart), 4GB werkgeheugen, 500GB harde schijf, DVD brander en natuurlijk Windows 7. Dit systeem is uitstekend geschikt voor internet, multimedia (muziek, foto’s, DVD) en biedt met 500GB een harde schijf die voldoende groot is voor uw volledige privé-collectie.

€ 479,– bij Bol.com
Bekijk de HP G6-1180SD op Bol.com

 

Prestatie laptop

De Asus N53SN-SZ129V laptop heeft eveneens een 15,6 inch beeldscherm maar is voorzien van 6GB werkgeheugen, een 640GB harde schijf en de zeer krachtige Intel i7-2630QM processor. Deze heeft 4 rekenkernen (in tegenstelling tot 2 bij de i3 en i5 systemen) en kan complexe berekeningen daardoor snel uitvoeren. Tevens heeft deze laptop een Nvidia Geforce GT550M videokaart met 1GB eigen werkgeheugen voor het verwerken van 3D en grafische effecten. Niet onbelangrijk; 2 jaar garantie op de hardware.

€ 1079,- bij Bol.com
Bekijk de Asus N53SN op Bol.com

Tot slot…
Zoals ik al heb beschreven zijn er veel variaties mogelijk. Er zijn zoveel modellen verkrijgbaar dat er altijd een model zal zijn dat exact bij uw wensenpakket past. Ook in deze tijd, waar laptops goedkoper zijn dan ooit, geldt; goedkoop is vaak duurkoop. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Kijk kritisch naar hetgeen wordt aangeboden.

Tot slot wil ik nog adviseren om in ieder geval voor een betrouwbaar merk te kiezen. Welke merken dit zijn is onderhevig aan de algemene opinie. Voor mij persoonlijk bevat dit lijstje in ieder geval HP, Lenovo, Asus en Toshiba. Mijn lijstje bevat uitdrukkelijk geen Acer, Packard-Bell, Medion. Dit is uitsluitend gebaseerd op mijn eigen ervaring en de tevredenheid van mijn eigen klantenkring.
Helaas is het onmogelijk alle kenmerken en do’s & dont’s rondom een laptop samen te vatten in een compact en leesbaar artikel. Toch hoop ik dat u na het lezen van dit artikel een stukje zelfverzekerder op zoek kunt gaan naar een laptop die bij u past. Veel succes gewenst!

Eén reactie op “Nieuwe laptop kopen? Hier tips en advies”

  1. Goedemiddag,

    Hartelijk dank voor uw heldere uitleg.
    Vooral voor wat betreft het werkgeheugen en de harde schijf is mij het mij weer een stuk helderder geworden.
    Ik zie tegenwoordig dat er ook veel wordt gesproken over tweeinéén laptops https://knibble.nl/laptop#soort-laptop/2-in-1 Dat is dan eigenlijk een tablet die ook als laptop is te gebruiken (of vice versa) Maar gelden voor deze apparaten dezelfde uitgangspunten als voor een laptop?
    Of moet je dan een betere werkgeheugen, processor etc?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*