9 Oefeningen voor een Betere Concentratie

Het vermogen om je goed te kunnen concentreren is erg waardevol. Voor veel mensen is het echter erg moeilijk om zich ergens lange tijd op te focussen en de aandacht erbij te houden. Je kunt echter op een simpele en praktische manier je concentratie verbeteren, wat je in je dagelijks leven veel voordelen kan brengen. Wanneer je gefocust bent verspil je geen energie aan onnodige dingen. Het ontwikkelen van je vermogen om te concentreren is daarom onmisbaar als je controle over je leven wilt krijgen.
Stel je eens voor wat een goede concentratie je kan bieden:

  • Controle over je gedachten
  • Rust in je hoofd
  • Meer zelfvertrouwen
  • Betere geheugen capaciteiten
  • Sneller leren en begrijpen
  • Beter functioneren in dagelijks leven
  • En nog veel meer…

Klinkt goed toch? Daarom hier een aantal praktische oefeningen waarmee je leert beter te concentreren. Het zijn korte oefeningen die je gewoon thuis op elk moment van de dag kunt doen. Probeer dagelijks minimaal 10 minuten hieraan te besteden en binnen no-time zul je een merkbare verbetering zien in je concentratie vermogen! Begin met de eerste oefening en doe hem dagelijks totdat je hem 5 minuten lang kunt doen zonder ergens anders aan te denken. Blijf eerlijk tegen jezelf en ga pas verder met de volgende oefening verder als je er zeker van bent dat je de huidige oefening met een volledige concentratie kunt uitvoeren.

Oefening 1
Pak een boek, sla hem open op een willekeurige pagina en tel de woorden van een paragraaf. Tel nog een keer om er zeker van te zijn dat je ze goed geteld hebt. Je begint met 1 paragraaf en zodra dit makkelijker gaat, tel dan de woorden op een hele pagina. Tel in je hoofd en alleen met je ogen, zonder met je vinger de woorden aan te wijzen.

Oefening 2
Tel in je gedachten terug van 100 naar 1.

Oefening 3
Zoals oefening 2, tellen van 100 naar 1, alleen nu met stappen van 3, dus: 100, 97, 94, 91, etc.

Oefening 4
Neem een stuk fruit, bijvoorbeeld een appel, en bekijk het van alle kanten. Richt er al je aandacht op en bestudeer hem goed. Probeer niet afgeleid te worden door gedachten die in je opkomen. Denk niet aan waar de appel vandaan komt, hoe duur ie is, wat de voedingswaarde is etc. Gewoon kijken, voelen, ruiken en aanraken.

Oefening 5
Deze oefening is dezelfde als de vorige, alleen nu visualiseer je de appel met je ogen dicht. Probeer de appel te zien, te voelen en te ruiken in je gedachten. Vorm een duidelijk en helder beeld van de appel. Als het moeilijk wordt, doe dan je ogen open, kijk naar de appel (die er nog ligt van de vorige oefening), en ga dan weer verder.

Oefening 6
Als je voorgaande oefeningen onder de knie hebt, kun je met deze beginnen. Teken een geometrisch figuur zoals een driehoek, een rechthoek of een cirkel. Maak het ongeveer 10 cm. groot en kleur het in. Richt nu al je aandacht op dit figuur. Je ziet alleen dit figuur, voor jou is dat het enige wat er op dit moment bestaat, niets anders.

Oefening 7
Zelfde oefening als de vorige, alleen probeer je nu het figuur te visualiseren met je ogen dicht. Als het moeilijk wordt of je vergeet hoe het figuur eruit ziet, open dan je ogen en kijk naar het figuur. Sluit je ogen weer en ga verder met de oefening.

Oefening 8
Deze oefening is dezelfde als bovenstaande (oefening 8), alleen nu visualiseer je het figuur met de ogen open (zonder naar de figuur te kijken).

Oefening 9
Probeer om minimaal 5 minuten zonder gedachten te blijven. Deze zou je alleen moeten proberen als je de voorgaande oefeningen met succes afgerond hebt; deze oefeningen hebben het namelijk mogelijk gemaakt om rust in je hoofd te kunnen creëeren. Naarmate je deze oefening vaker doet zal het steeds makkelijker worden.

Als je bovenstaande oefeningen met succes kunt uitvoeren staat niks je meer in de weg om een geweldig concentratie vermogen te krijgen!

Meer lezen en verder oefenen? Onderstaande boeken bij bol.com kunnen je wellicht verder helpen.

bron: The Power of Concentration

21 reacties op “9 Oefeningen voor een Betere Concentratie”

  1. Bovenstaand werkt. Ooit in mijn studieverleden het ontzettend foute boek “superstudie” doorgenomen. Als onsamenhangend verhalenbundel was het boek fout maar de verhalen, cq studies, waren erg toepasbaar. Een paar van die deelstudies gingen ook over concentratie en het opschroeven van het lerend vermogen. Hierin werd meer de nadruk gelegd op zelfhypnose (dmv kleuren focus en aftellen in je hoofd) en het “interne projectiescherm”. Hoe slecht het boek ook was ik heb me de “trucjes” wel eigen gemaakt en het resultaat is en vooral blijft verbazingwekkend. Ook het gemak waarmee je focus kunt aanbrengen en lastige abstracte zaken in je hoofd kunt projecteren is bijzonder. Ik hoef daar geen enkele moeite meer voor te doen, als ik wil dan is het er. Het helpt mij nog steeds, elke dag in mijn dagelijkse werk….

  2. L.S., Ik heb net het superstudieboek uit de tweede hands boekenwinkel. Er horen ook muziekcassettes of cd’s bij. Weet jij hoe ik hier aan kan komen?

    Groeten, Harry de Bock

  3. hey ik heb soms last van concentratie problemen en ik denk dat dit best wel eens zou kunnen werken dus begin ik er vandaag meteen mee bedankt voor de tips 🙂

  4. je kunt denk ik ook met muziek.
    concentratie verbeteren.
    met ontspanningsmuziek he.
    en dan alleen op de muziek concenteren.
    dat doe ik best vaak en dan doe ik een afbeelding in mijn hoofd dan kan ik dat heel goed.
    zonder te voor muziek dan is het moeilijker voor mij.

  5. Ik denk dat ik geen problemen met de eerste acht problemen ga hebben, maar die negende is volgensmij echt onmogelijk, voor mij althans :|.

  6. Wat voor mij heeft geholpen was dagelijks op een braintraining site te oefenen. Dit is een stuk vermakelijker dan in je hoofd tellen en woorden tellen. Nu heb je niet door dat je aan t trainen bent, maar dat doe je toch wel degelijk. Neem bijvoorbeeld http://braingymmer.com
    Alle games zijn ontwikkeld op basis van neurowetenschappelijk onderzoek en een grote groep mensen zeggen dat ze ook echt resultaten terug hebben gezien.
    Er zijn nog veel meer van dit soort sites..

  7. Handige tips! Ik ben zelf beelddenker en herken me helemaal in het verhaal. Ik denk echter ook dat het niet altijd aan mijn concentratie ligt, maar aan de afleidingsprikkels om me heen.

    Vooral tijdens mijn studie heb ik erg last gehad van afleidingsprikkels. Na mijn studie heb ik een concentratiescherm bedacht en ontwikkeld die zowel visuele prikkels als geluidsprikkels verminderen.

    Ik hoop dat ik met dit concentratiescherm andere kinderen wel een prikkelarme werkplek kan bieden, die ik al die tijd ook graag gewild had.

  8. Mijn concentratie is zelfs te slecht voor deze oefeningen XD. Tijdens het staren naar de appel zonder afgeleid te worden door gedachten, ga ik ondertussen nadenken of ik mezelf niet afleid en bedenken hoe ik dit voor elkaar krijg.

  9. En alle opdrachten na vier zijn al helemaal ommogelijk kijken naar zo n ding en dan nergrens aan denken gewoon ommogelijk. Als ik een een goeie concentratie hed zal ik nu al op het vwo zitten (zucht).

  10. Blijf eerlijk tegen jezelf en ga pas verder met de volgende oefening ( verder ) als je er zeker van bent dat je de huidige oefening met een volledige concentratie kunt uitvoeren.

    “Verder”, staat de 2e keer onnodig in de zin.

  11. Oefening 8
    Deze oefening is dezelfde als bovenstaande (oefening ( 8 ) ), alleen nu visualiseer je het figuur met de ogen open (zonder naar de figuur te kijken).

    moet dat niet oefening 7 zijn?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*