Maak je computer sneller met een Solid State Disk (SSD)
Wie herinnert zich nog de eerste computers? Zij werden geleverd met een klein werkgeheugen en een tape- of floppydrive voor het opslaan van gebruikersdata. De komst van de harde schijf zorgde destijds voor een kleine revolutie. Eindelijk was het mogelijk om ook op de computer zelf gebruikersdata op te slaan. Dit was veel sneller dan telkens die grote 5,25 inch floppy’s wisselen.
Door de jaren zijn de omvang en complexiteit van programmatuur gegroeid. De term “programma” is daardoor veranderd in “software”. Natuurlijk hebben de systeemcomponenten een vergelijkbare groei doorgemaakt. De opslagcapaciteit van een harde schijf is bijvoorbeeld gigantisch toegenomen. Toch is de basis, bestaande uit draaiende magnetische platen en een lees-/schrijfkop, nog steeds dezelfde.
Door de platen met hogere toerentallen te laten draaien en de dichtheid van informatie te vergroten zijn ook de prestaties van harde schijven aanzienlijk verbeterd. Zeker de modellen die met hoge toerentallen werken (7200 of meer toeren per minuut) halen hoge doorvoersnelheden van ruim 100MegaByte per seconde. De beperkende factor blijft vooral de lees-/schrijfkop. Wanneer er veel (kleine) bestanden worden opgevraagd moet deze zich veel verplaatsen en is de vertraging het grootst.
Een ander nadeel van een ingeschakelde harde schijf is de gevoeligheid voor stoten of vallen. Dit geldt zeker voor laptops die onderweg nogal eens heen en weer geschud worden.
Naar de volgende versnelling dankzij Solid State
Beide aandachtspunten worden met de introductie van de Solid State Disk (SSD) van tafel geveegd. Een SSD is namelijk volledig opgebouwd uit supersnelle flash-geheugenchips en bevat dus geen bewegende delen. Deze opbouw maakt een compacte behuizing mogelijk waardoor elke SSD wordt geleverd in 2,5 inch (of kleiner) formaat. Past daardoor dus ook probleemloos in een laptop!
In tegenstelling tot een harde schijf (waar de leeskop zich moet verplaatsen) is alle data direct toegankelijk. Dit zorgt voor een hoge zoeksnelheid. De exacte prestaties van een SSD zijn van veel factoren afhankelijk. De nieuwste modellen (met 6Gigabit SATA-interface) halen in een optimale omgeving leessnelheden tot 400MB per seconde. De gemiddelde snelheid ligt natuurlijk lager en de meeste SSD’s kunnen sneller lezen dan schrijven.
De snelheidsbeleving die dit in de praktijk oplevert moet je eigenlijk ervaren, niet lezen. Dat vervelende lange wachten bij de start van Windows behoort tot het verleden. Op een modern systeem staat de muispijl binnen 15 seconden klaar voor gebruik. Het opstarten van programma’s zoals Word of Excel gaat al even flitsend en maakt het icoon van de zandloper eigenlijk overbodig. Dit alles in volledige stilte want het bekende ratelende harddiskgeluid is met een Solid State ook verdwenen.
Het beste van twee werelden
Deze prestaties hebben helaas ook een keerzijde. Hoewel de prijzen gigantisch gedaald zijn blijft een Solid State veel duurder om te maken dan een klassieke harde schijf met dezelfde capaciteit. Dit prijsverschil varieert van een factor 10 voor een 250GB model tot een factor 20 voor een schijf van 600GB.
In de praktijk betekent dit dat er vaak een combinatie gemaakt wordt tussen een snelle SSD van bijvoorbeeld 120GB (voor Windows en programma’s) en een traditionele harde schijf van 1TB voor het opslaan van gebruikersdata. Kan er slechts één schijf geplaatst worden, kies dan voor een externe USB harddisk met voldoende opslagruimte. Deze betaalbare combinatie levert je een razendsnel systeem op dat toch meer dan genoeg ruimte biedt voor het archiveren van alle vakantiefoto’s en films. Het beste van twee werelden.
Tips:
- Sommige 17 inch laptops van o.a. HP en Asus bieden ruimte voor het plaatsen van 2 schijven. Hierin kan dus zowel een SSD als harddisk geplaatst worden. Ideaal voor de veeleisende gebruiker.
- De nieuwste Solid State Disken hebben voor maximale prestaties een 6G SATA controller nodig op het moederbord.
- Om een SSD in een systeemkast te plaatsen is er bijna altijd een 2,5 naar 3,5 inch adapter nodig. Deze is niet altijd inbegrepen.
- Kies je SSD niet te klein! 60GB is toch wel het minimum voor gebruik als systeemschijf.
- De technologie van een SSD werkt het beste bij besturingssystemen vanaf Windows 7.