Zo maak je een dualboot met Windows 7 en Windows XP (of Vista)

De nieuwste Windows versie, Windows 7, belooft veel goeds. Sneller en gebruikersvriendelijker dan vorige Windows versies en een hoop nieuwe features. Als alle beloftes waargemaakt worden dan moet Windows 7 het ietwat teleurstellende Vista doen vergeten. Als je zelf Windows 7 wilt proberen maar niet gelijk je huidige Windows XP of Vista installatie wilt opgeven, heb ik hier een handleiding om een dualboot te maken tussen Windows 7 en je huidige Windows versie. Dan kun je op je eigen tempo Windows 7 even uitproberen zonder dat je backups moet maken en terugzetten of al je belangrijke programma’s opnieuw moet installeren. Deze blijven dan gewoon in je oude Windows draaien.

1. Download Windows 7

Je kunt de laatste Release Candidate van Windows 7 gratis downloaden bij microsoft.com. Je hebt dan wel een Engelse versie, als je een Nederlandse versie wilt zul je deze via bittorrent, P2P, of nieuwsgroepen moeten downloaden. Als je Windows 7 via Microsoft download krijg je een product key erbij. Je kunt dan gewoon het gedownloade ISO bestand op een DVD branden en de product key opschrijven en je bent klaar voor de volgende stap.

2. Extra partitie maken op je harde schijf

Voordat je met de installatie kan beginnen moet je een extra partitie aanmaken op je harde schijf. Wat je hiervoor moet doen is afhankelijk van welke Windows versie (XP of Vista) je draait. Zorg ervoor dat je minimaal 16 GB vrij hebt op je harde schijf voor de nieuwe partitie.
Om een extra partitie in Windows XP aan te maken zul je een programma moeten installeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Gparted gebruiken. Brand het ISO bestand naar een CD en start je computer op vanaf deze CD. Doe nu het volgende:
1. Verklein je huidige Windows partitie (de C: schijf) zodat er ruimte vrijgemaakt wordt (minimaal 16 GB) voor de nieuwe partitie.
2. Maak een nieuwe partitie van de vrijgekomen ruimte.
3. Voer alle acties uit (klik op het vinkje bovenin het menu)
gparted
Gebruik je Windows Vista dan kun je ook bovenstaande stappen doorlopen, of Vista’s ingebouwde partitie tool gebruiken.

3. Windows 7 installeren

Nu is het tijd om Windows 7 te installeren. Doe de Windows 7 schijf in je DVD speler en start je computer opnieuw op. Zorg ervoor dat je computer opstart vanaf je DVD speler. De setup van Windows 7 wordt gestart en je wordt begroet met het welkomstscherm van Windows 7 Setup. De meeste stappen van de installatie wijzen zichzelf, alleen zorg ervoor dat je wel voor een Custom (advanced) installatie kiest, en installeer Windows 7 naar de nieuw aangemaakte partitie bij stap 2. Denk erom dat je niet je huidige Windows installatie overschijft (partitie C:).
Windows 7 Setup - custom
Nadat de installatie voltooid is wordt je computer automatisch opnieuw opgestart. Als het goed is heeft de setup automatisch een opstartmenu gemaakt waar je kunt kiezen tussen je oude Windows installatie en je nieuwe Windows 7. Nu ik zelf al een tijdje Windows 7 gebruik moet ik zeggen dat ik erg tevreden ben. Hier en daar moet het nog een beetje wennen maar ik kan nu al zeggen dat het me stukken beter bevalt dan Vista.

Laat je horen en vertel ons wat je van Windows 7 vindt door hieronder je reactie achter te laten.

58 reacties op “Zo maak je een dualboot met Windows 7 en Windows XP (of Vista)”

 1. Een tijdje geleden heeft Microsoft via Windows Updates ook taalpakketten vrijgegeven voor Windows 7 RC1!

 2. Op een pc met Vista Ultimate 64bit is het wel gelukt om met een Windows7 64bit automatisch een opstartmenu te krijgen.
  op een tweede pc met Vista Ultimate 64bit met Windows 7 32bit dus niet. Hier start ik gewoon door naar Vista. Met F5 en F8 is ook alleen maar Vista in het scherm aan te kiezen.

 3. Naar aanleiding van het artikel van Joeke ; dualboot win 7 vista /xp het volgende.
  Ik heb inderdaad de c partitie ( vista ) overschreven met win 7 rc.
  Verder heb ik op een andere partitie ( data J win xp ) staan.
  De bedoeling is om win 7 die op 22 oktober verkrijgbaar is op c te zetten,
  win xp blijft gewoon op data j staan.
  How to do,please help.

  Groetjes Rein

 4. Ik heb Windows Xp op C partie staan en op de D partitie Windows 7 geinstalleerd.
  Wat blijkt nu Windows 7 heeft zich op C geinstalleerd en XP is naar D verplaatst.
  Dualboot werkt niet, als XP wil starten via het door Windows 7, aangemaakte startmenu, blijft de computer hangen, met linksboven in het scherm een knipperende cursor.
  Windows 7 start echter prima op.
  Ra,ra, hoe kan ik werkend krijgen ????????????

 5. Ik heb, denk ik hetzelfde als de vraag van Jo op 11-10-2009 om 20:54 uur, wie kan mij helpen. De cursor knippert en de computer loopt niet door.

 6. hallo, ik heb win7 op een nieuwe H.D gezet en op mijn oude H.D staat winxp. ik heb ook geen dualboot ,ik moet bij het opstarten op F11 klikken en de schijf die ik wil opstarten aanduiden, ik weet dat het mogelijk is om een dualboot aan te maken met easybsd maar durf het toch niet te wagen omdat mijn engels lezen te wensen overlaat, ik zou graag een systeem vinden om te schakelen tussen xp en 7 zonder de pc te moeten herstarten, ik meen het ooit eens ergens gelezen te hebben maar ben het vergeten, weet iemand hierop een antwoord, bedankt

 7. @jo en neerjoop, klinkt raar maar haal eens alle usb kabels eruit en start dan je pc op

  ik heb datp robleem ook eens gehad toen ik mijn pc nieuw had en windows xp net geinstalleerd had, het werkte bij mij wel.

  Als ie et doet gewoon afsluiten zoals het moet(via startmenu) en dan zou die het moeten doen

 8. Robocop, bij mij werkt deze niet, zowel Vista als Windows 7 starten niet bij mij op, ik heb Windows 7 op een door mij aangemaakte B-partitie ge茂nstalleerd en nu merk ik via de dos-prompt dat hij deze op de E-partitie heeft geplaatst en de B-partitie zie ik niet, Vista staat nog steeds op de C-partitie.

 9. om even te reageren als je een partitie maakt mag je NOOIT A of B gebruiken die blijven nog steeds voorbehouden voor de diskettestations zit vastgeprogrameerd aan geheugenadressen via dos waar je dus ook nog altijd van vertrekt ditmaal wel in hogere versie , de test van dualboot heb ik nog niet gedaan maar je moest vroeger met xp en vista de hoofdpartitie op c hebben en de andere op een andere schijf dus moet je ook zien dat je opstart vanop de schijf in je bios met de oude partitie anders kom je inderdaad niet in het bootmenu terecht

 10. Ik weet niet wat jullie precies doen? Ik had en heb nog steeds Vista op de C: staan. Ik heb vanuit Vista de dvd met Windows gestart en op H: geinstalleerd. Ik heb nu netjes bij het opstarten de keuze Windows 7 of Vista. En het werkt vooralsnog perfect. Zo heb ik het ook bij de testversie gedaan. 馃槸

 11. Ik heb gisteravond een dualboot met Windows 7 & Windows Vista gemaakt, ik gebruik op dit moment windows 7, maar omdat mijn versie gedownload is wou ik mijn Vista wel houden, dus vandaar de dualbool.
  Maar nu heb ik een probleem. Ik kan met Windows 7 geen programma’s opstarten die ik met windows vista heb geinstalleerd, bij elk programma wat ik heb geprobeerd zegt hij bepaalde bestanden te missen, nu kan ik al die bestanden wel gaan downloaden, maar mijn vraag is of ik er niet gewoon een mogelijkheid is om al die programma’s weer heel gemakkelijk kan laten werken?

  Specs PC:
  Asus P5K
  Intel Core 2 Duo E6850 @ 3.00 Ghz
  8GB RAM
  500GB HDD

  1. @Matthyssie
   Als je Windows 7 op een andere partitie dan Vista geinstalleerd hebt (een schone installatie dus) dan kun je de programma’s die je in Vista geinstalleerd hebt inderdaad niet gebruiken. Je zult deze programma’s opnieuw in Windows 7 moeten installeren.

 12. ik heb, ook voor proef, windows 7 ge茂nstalleerd, op een totaal andere partitie. werkt als een trein. In het opstartmenu krijg ik steeds de keuze tussen W7 en XP. Als ik niks doe, gaat hij naar W7. Ik wil hem echter standaard naar XP hebben en later, als ik gewend ben, weer terug naar W7 als eerste keus. In XP kon je dan wat veranderen in boot.ini. Lukt zoiets ook in W7? en hoe dan?

 13. Ik heb een xp op C en een win7 op partitie E geinstalleerd. Computer start met de 2 keuzes. Keuze Windows XP start op maar van win 7 zie ik alleen de bolletjes en het win logo…. maar daarna blijft het scherm donker en er gebeurt niets meer.
  Met 2 apparte schijven zelfde resultaat. Ik gebruik XP prof en Win7 premium OEM. Iemand raad?
  Heb EasyBCD 1.7.2 geinstalleerd en d opstart van win 7 veranderd naar XP XP start nog altijd op maar Win7 blijft na een eerste faze hangen. Waarschijnlijk ontbreekt er iets in de opstartfase win7 maar wat? Iemand raad?

  1. @Fred
   Dat is inderdaad vreemd. Je zou kunnen proberen om Windows 7 in veilige modus op te starten; dit kun je doen door meteen na het kiezen voor Windows 7 op F8 te drukken. Kies dan voor Veilige modus. Doet ie het dan ook niet dan zou het ook wel eens aan je installatie CD van Windows 7 kunnen liggen.

 14. Het is al laat en….werk zit er op dus…
  Heb nog eens een poging gedaan en opgestart in veilige modus en wonderbaarlijk na nog een opstart eindelijk daar gebeurde het wonder …win7 kwam tevoorschijn!

  Dus daarmee is nog eens bewezen dat 2 meer weten dan een.
  Bedankt voor de tip (waar ik sceptisch tegenover stond)

  Fred Pauwels

 15. Hallo luitjes, Ik heb jullie vragen en tips doorgenomen en ben blij dat ik jullie gevonden heb.
  Nu mijn vraag: Ik heb op een schijf XP staan en wil op een nieuwe schijf W7 gaan installeren.
  voor die tijd heb ik ook altijd met twee schijven gewerkt en dat is nooit een probleem geweest echter toen stond op beiden schijven XP.
  Ik ga er in mijn onwetendheid van uit dat ik na installatie van W7 bij het opstarten alleen de XP versie te zien krijg aangezien ik deze als Master heb aangegeven?? Is deze steliing juist?
  Is mij stelling juist dan kan ik via start of deze computer altijd naar W7 overschakelen ja toch?
  Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Linssen. 馃槼

 16. Ik heb er ook zo`n probleem (winxp d & win7 c) d kan ik vervangen en c kan ik niet vervangen.
  Tweede probleem is, na win7 installeren dat os winxp helemaal niet herkend. 馃檨

 17. Hallo,

  Ik heb W7 op 茅茅n schijf staan en wil op een andere aparte schijf XP installeren.
  Kan dit zomaar of moet dan ook eerst XP en daarna W7 worden geinstalleerd.
  Kunnen beide versies tegelijkertijd draaien of moet ik dan telkens opnieuw opstarten?

  Grtn, Erik

 18. @Buckie

  nee je moet altijd weer opnieuw opstarten als je wilt verandere van os.
  En als het goed is kan je ook gewoon eerst win 7 op je pc hebben en dan als dual boot win xp gaan installeren (Op een andere hdd of partitie)

  Indra

 19. Ik heb nu windows 7 draaien op m’n pc, maar daarbij wil een dualboot installatie uitvoeren met windows xp. Ik heb op google gezogt hoe dat kan, maar nergens kon ik vinden dat je met windows 7 een dualboot kan doen. Is het mogelijk om een dualboot te uitvoeren met windows 7?

 20. waarom kan ik geen xp op mijn laptop zetten er staat nu vista op en ze zeggen iets van schijfcontrol 馃槙

 21. ik heb natuurlijk een vraag.

  als ik windows 7 op een dvd moet branden

  met welke snelheid en met welk type dvd (dvd-r / dvd+r) of een andere , weet iemand welke

  ik heb nero

  groeten j.

 22. dual boot werkt bij mij niet goed, bij opstarten wil hij booten van cd, duurt ongeveer 30 seconden, hierna krijg ik keuze menu, Xp of Win 7 starten, maar ik kan de keuze niet maken, hij start, ook na ongeveer 30 seconden, win 7 op

  iemand enig idee?

  grtz Rene

 23. dual boot werkt
  Bij de keuze Xp blijft hij hangen
  ook de USB kabels er uit helpt
  Jammer heeft nog iemand een oplossing?

 24. bij mij bij xp doet hij het ook niet

  eerst laden en dan reset ie zich zelf

  – sorry geen andere oplossing weet ik-

 25. Ik werk al een tijd met dual boot vista en w7 trail versie deze verloopt per 1 maart 2010. Maar nu wil ik w7 er af halen wat gebeurt er dan met het dualboot menu? Is dat ergens te verwijderen of gaat dat vanzelf.

 26. moet je gwn op google opzoeken staan zat oplossingen

  en precies hoe je het moet doen want anders kan je xp/vista weer opnieuw installaren. (heb ik dus)

  gr jochem

 27. nee je moet altijd weer opnieuw opstarten als je wilt verandere van os.
  En als het goed is kan je ook gewoon eerst win 7 op je pc hebben en dan als dual boot win xp gaan installeren (Op een andere hdd of partitie)

  ….. Ik had windows 7 64 bit, en installeerde windows xp 32 bit, en krijg geen keuzescherm,
  windows xp start gewoon standaard op? :S
  Net verwijderde ik windows xp, en dan krijg ik melding met cannot find blablabla, please press ctrl+alt+del to restart..
  nu er weer op, maar windows 7 kan ik niet selecteren, ben hier niet bepaald blij mee, kan iemand me helpen?

 28. Vraagje: ik heb vista die bijna niet meer opstart na alle updates. Ergo tijd voor iets anders en helaas veel keuze is er niet dus dat moet dan maar Windows 7 worden.

  Nu wil ik graag een totale format c en format d doen, ergo volledig gewiste pc en dan de install van windows 7 met daarna het office pakket.

  Hoe doe ik dat?

 29. hallo jakolien

  je kan het beste googlen op windows 7 ‘schoon installeren’

  meestal wel wat te vinden.

 30. vraagje:kan ik een dual-bootinstallatie van windows 7 32 bit met windows 64 bit installeren op een computer die 64 bit aan kan.

 31. ik zou het niet weten.,

  maar ik kriijg echt geen windows xp meer opgestart. blijft ie resetten

 32. 馃槼 ik heb een probleempje.. ik kan in windows7 geen programma’s installeren vanaf een usb-stick
  misschien iemand die kan helpen?
  instellingen verkeerd of zoiets??

 33. Hallo jochem, heb je soms een compaq computer, dit probleem komt mij bekend voor, dat deed die van mij ook, je zet de computer uit en de stoom eraf,wat je dan moet doen is de kast openen en de sata kabel er uit halen en er weer in eerst bij de harde schijf en er weer in doen en bij het moederbord hetzelfde.
  de kast weersluiten de stroom en alles weer aansluiten en als het goed is start hij weer normaal op. De compaq heeft het probleem als je de resetknop gebruikt de computer de hele tijd blijft opstarten mocht hij vastlopen moet je gewoon de stroom er in een keer afhalen bv. de stekker eruit en dan weer aanzetten en niet de reset knop gebruiken, want dan krijg je dat probleem van herstarten.

 34. he adry

  ik zou niet weten er staat geen merk ofzo op mijn pc..

  gewoon van een lokale pc winkel…

  bedankt voor de tip… maar ik ga binnenkort heel me pc … weer laten draaien op xp … legaal.. ipv trial.

  groetjes

 35. Ik heb vista 32 bit en wil graag windows 7 64 bit uitproberen (ivm nieuwe programmas, zoals photoshop cs5, en meer dan 4gb geheugen). Kan 32 en 64 bit op een computer? Alles loopt goed momenteel dus… ik wil 7 uitproberen zonder het oude weg te gooien.

 36. Beste mensen,

  Ik heb mijn harde schijf verdeeld in 2 partities.
  Partitie 1 staat win 7 op geinstalleerd en partitie 2 staat vista ultimate geinstalleerd.

  Vista had ik als eerste geinstalleerd. Wanneer ik nu de laptop opstart krijg ik alleen de mogelijkheid om windows 7 op te starten. Vista wordt niet herkend. Ik kan dit niet aanpassen onder ”system startup”.
  Heeft iemand enig idee waar dit aan te passen is? Ik kan de 2e partitie wel benaderen als schijf.

  Hoor het graag.

 37. Ik heb een dualboot XP + win7. Werkt prima. Nu wil ik alleen dat default XP opstart. Waar kan ik het bootmenu aanpassen ? Via MSconfig ionder Win 7 krijg ik alleen het bootmenu’s van Win7 en onder XP alleen dat van XP. Er moet dus ergens een gezamelijk bootmenu zijn. Waar vindt ik dat ?

 38. Heej,
  Ik heb een tijdje geleden ook Windows 7 op mijn computer (laptop – Acer Aspire 5520) geinstalleerd, maar nu is mijn laptop z贸贸贸贸贸 ontz茅ttend sloom.. En niks doet het ook nog, de webcam en alles ook niet.
  En als ik alles wil verwijderen van mijn computer om meer geheugen vrij temaken en zo, en om dus snellere laptop te krijgen,
  Is er ALTIJD nog iets van 30% wat ik niet kan verwijderen….
  Iemand tips ??

 39. @cheeseburger

  volgens deze link : http://www.laptopshop.nl/product/48856/acer-aspire-5520-6a3g12mi.html , zit er 3 gb werkheugen in je laptop… dan moet w7 lijkt mij best goed draaien , ik heb 2gb in mijn pc en draait ook goed..

  weet je zeker dat er niet te veel op je harddisk staat … of een virus , die redelijk vertragend werkt kan ook.
  ik weet niet of u een goede virusscanner heeft maar hier is de trial van nod 32 : http://www.nod32.nl/download/trial/

  met CCleaner kan je ook erg veel troep opruimen als internetcookies , en registerfouten. : http://www.filehippo.com/download_ccleaner

  ik denk van uw webcam dat dat aan de driver ligt.

  groeten jochem

  ik wil u ook persoonlijk verder helpen , via de email , maar dan moet u die hier plaatsen.

 40. @dave

  Right-Click on My Computer and select properties ( klik op mijn computer en dan eigenschappen)
  鈥 (In Vista you can select View System Information from the Computer window.)
  2. From the System Properties window select the Advanced tab (klik op geavenceerde instellingen)
  3. Push the Settings button under Startup and Recovery (druk op startup en recorvery)
  4. Select the default OS from the Default operating system dropdown box. (en klik dan op (windows xp/ of earlier version of windows)

  5. Click OK twice. (klik 2 x op oke)

  groetjes jochem

  ik wil u ook verder helpen via email maar dan moet u dat hier achter laten

 41. hoi hoi hoi als jullie nog steeds problemmen hebben met jou pc dan zet ik het nieuw er op windows 7 ultimate

 42. Ik heb een laptop met windows 7. Ben hier heel tevreden over. Mijn autistische zoon kan en wil echter alleen met XP werken. Iemand een idee hoe ik XP kan instaleren en toch windows 7 kan behouden?

 43. @huppie2

  hoi

  door een dual-boot te installeren alleen wel goed rekening mee houden op welke schijf/partitie je xp en op welke schijf/partitie w7 zet .

  je kan ook virtual box gebruiken (virtuele pc) daar kan je xp op instaleren.

  groetjes jochem

 44. Ik heb een klein probleempje. Ik heb een laptop met Vista, maar ga lesgeven aan ouderen die nog op XP draaien. Ik heb mijn harde schijf een nieuwe partitie gegeven en wil daar mijn oude XP op installeren. Het lukt me van geen kant. Op de website van Microsoft staat, dat je geen oudere versie bij een nieuwe kan zetten. Dus eerste de nieuwe Vista er af, dan XP installeren en dan weer Vista er op!!. Dat moet toch veel makkelijker kunnen. Wie weet raad??
  Groet
  Gerard

  g.wit@upcmail.nl

 45. Windows 7 geinstalleerd op partitie D, werkt als een zonnetje met Vista op de C schijf. Ook bij mij werken de eerder in Vista geinstalleerde programma’s niet. Moet ik nu alle programma’s die ik in Windows 7 ook wil hebben nog een keer installeren in W7? Kan ik daarna het programma in Vista verwijderen? Of werkt hij daarna weer niet in Vista? Hoe gaat dit met de Virusscanner? Moet die ook op zowel Vista als W7 geinstallerd worden? Kan dat wel?

 46. hoi ik heb een vraag ik wil mijn hardeschijf formateren maar deze bestaat uit 3 partities . er staat nu xp op deez schijf maar wil er windows 7 opzetten . verder wil ik van 3 naar 2 partities terug wie kan mij hier mee verder helpen . heb een aantal jaren geleden weleens mijn oude pc geformateerd maar weet het niet meer zeker hoe en in welke stappen het moet gebeuren . gr Toy

 47. Hallo,
  Ik heb een nieuwe computer van het werk met windows 7.
  Voor mijn werk moet ik er ook XP op hebben dus wil ik er een dual boot van maken.
  Ik heb een partitie van mijn c schijf gemaakt, genaamd F:
  Nu start ik de computer opnieuw op en boot hem vanaf mijn dvd (XPdvd).
  Op het einde van het instaleren valt hij in een blauw scherm en geeft aan:
  – dat er een fout is opgetreden en dat windows afgesloten moet worden
  – chck voor virussen (splinter nieuwe computer….)
  – Remove newly installed hard drives or hard drive controllers.
  – Check your hard ware drive to see is properly configurated.
  – Run chkdsk /f (heb ik gedaan voor de c en f schijf geen problemen gevonden.
  Iemadn een idee waarom het verkeerd gaat???????????

  Alvast bedankt

 48. Ik heb windows 7 met XP. Na een reparatie van Windows XP is het opstartmenu verdwenen van de 2 systemen.
  Hoe dit te herstellen?

 49. Als je een Windows 7 OEM versie schijf aanschaft (dat scheelt E10-E20) dan kan je een schone installatie van W7 uitvoeren. Moet je bij dat soort W7 ook een Product Key invoeren of alleen een algemene key die voor een bepaald merk PC / Laptop gebruikt wordt?

 50. Groeten aan iedereen die er zijn, ik ben mevrouw Roos Hilton.I wist niet dat we nog steeds eerlijk kredietverstrekker in dit world.I hebben bijna verloren mijn zoon wegens zijn medische toestand, ik was niet in staat zijn het ziekenhuis rekeningen te betalen en zelfs mijn bedrijf was going down te wijten aan de medische toestand van mijn son.Today ik geef God de eer en dank aan mevrouw Jessica Valencia die uiteindelijk te verlenen me een bedrag van 25000euro die mij teruggebracht naar mijn goede stand en die van mijn son.God Bless.Apply met hen via
  E-mail: jessi.valencia124@gmail.com

 51. Ik zou graag een dual boot willen met windows 7 en windows 8 b锚ta. kan ik de zelfde stappen doorlopen? ook de stappen met de nieuwe partitie? Ik wil het risico niet lopen dat als ik deze stappen doorloop dadelijk mijn huidige windows 7 weg is want ik ben helaas de installatie disc van windows 7 kwijt :S
  kan ik ook ipv de iso van gparter en van windows 8 op een USB zetten en de pc booten vanaf de USB? of moet het per s茅 een dvd zijn.. Ik hoop op reactie..

 52. Ik gebruik nu nog windows XP Ik wil een dualboot maken met windows 7 op een
  losse harddisk is dat mogelijk?
  Wie kan mij raadgeven

 53. Ik moet op een bestaande windows7 64 bits pc een versie van windowsXp 32 bits erbij hebben. Is dit mogelijk zonder de data op het windows7 deel te verliezen en hoe moet ik het dan installeren?

 54. hallo weet iemand hoe je vliegtuigen op fsx moet zetten met windows xp? en dan heb ik het over de antenove225,airbus-a380 e.t.c. wie kan mij helpen

  groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*