Welk Office pakket is het beste?

Een computer zonder goede tekstverwerker is voor de meeste mensen nauwelijks bruikbaar. Het typen van een (sollicitatie)brief, opstellen van een CV of bijhouden van een spreadsheet vereist allemaal een tekstverwerker die de standaard “kladblok” software in Windows overstijgt. Microsoft is sinds jaar en dag nummer één als het gaat om tekstverwerkingssoftware voor Windows. Het Microsoft Office pakket (met Word als belangrijkste onderdeel) is zo ingeburgerd de merknaam “Word” inmiddels een begrip is geworden.

Voor de meeste mensen komt een nieuw “Word-pakket” pas ter sprake wanneer er een nieuwe computer gekocht wordt. Er wordt vergeten dat Microsoft Office niet standaard onderdeel is van Windows en daardoor wordt de tekstverwerker een onverwachte kostenpost. In de praktijk wordt hier vaak op drie verschillende manieren mee omgegaan; de oude versie van Office op de nieuwe computer installeren (met alle compatibiliteitsproblemen van dien), een illegale versie installeren (met alle beveiligingsrisico’s die daarbij horen) of je koopt het pakket in de winkel.

Wat is het verschil tussen de Office pakketten?

Laten we even inzoomen op de meest verstandige keuze; het aanschaffen van een nieuw Office pakket dat aansluit bij de versie van Windows op uw nieuwe PC. Microsoft biedt een groot aantal verschillende versies van het pakket die zeer verschillend zijn in prijs en inhoud. Het komt in de praktijk helaas vaak voor dat men kiest voor een pakket dat niet goed aansluit op de eisen en wensen. Dat is jammer want software kan bijna nooit geruild worden. Het feit dat Microsoft bijna elk jaar de inhoud van de pakketten aanpast maakt het er niet gemakkelijker op.

Het belangrijkste onderscheid binnen de Office pakketten is het populaire e-mailprogramma Outlook. Dit programma wordt zeer veel gebruikt, niet alleen zakelijk maar ook privé. Naast het binnenhalen van email is het ook mogelijk om een uitgebreide agenda en takenlijst bij te houden. Belangrijke stelregel is dat het Outlook pakket alleen is opgenomen in de zakelijke pakketten van Microsoft Office 2010.
De twee programma’s Publisher (voor het maken van publicaties zoals folders) en Access (voor het opzetten van een database) worden alleen geleverd in het duurste pakket van Microsoft Office, de Professional-versie.

Op hoeveel computers mag ik mijn Office pakket installeren?

Een ander punt van discussie is op hoeveel computers een Office pakket geïnstalleerd mag worden. Ook dit is afhankelijk van de gekochte licentie. Bij aanschaf van een nieuwe computer wordt meestal een PKC (Product Key Card) licentie verkocht. Vroeger werden deze licenties ook wel OEM genoemd.
Het is de goedkoopste mogelijkheid om Office aan te schaffen maar deze licenties mogen alleen gebruikt worden op de computer waarbij ze zijn geleverd. Wanneer Office los wordt aangeschaft in de winkel dan noemt men deze pakketten vaak DVD of Retail. Deze versie mag meegenomen worden naar een nieuwe PC mocht de oude stuk gaan. De versie voor thuisgebruik & studenten mag op 3 PC’s geïnstalleerd worden en de versie voor thuisgebruik & zelfstandigen op 2 systemen van dezelfde gebruiker (bijvoorbeeld PC en laptop).
Naast de OEM en Retail versies van Office is er ook nog een Volume License programma echter dit is alleen beschikbaar voor bedrijven die minimaal 5 licenties afnemen.

Kan ik Office ook gratis krijgen?

Sinds versie 2010 is het mogelijk om gratis gebruik te maken van Office, echter alleen bij de aanschaf van een nieuwe PC. Daarbij gaat het om de “Starter” versie welke door de fabrikant voorgeïnstalleerd moet zijn op het systeem. Dit pakket bevat niet alleen een beperkte versie van Word en Excel maar ook reclame. De beperkte functionaliteit alsook de reclame uitingen in het programma zorgen ervoor dat deze versie best wordt overgeslagen.

Schematisch overzicht van de verschillende versies

Pakketnaam Programma’s Aantal pc’s Prijs
Office 2010 Starter OEM Word (starter), Excel (starter) 1
Office 2010 Thuis / student PKC Word, Excel, Powerpoint, OneNote 1 € 94,99
Office 2010 Thuis / student DVD Word, Excel, Powerpoint, OneNote 3 € 119,00
Office 2010 Thuis / zelfstandig PKC Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Outlook 1
Office 2010 Thuis / zelfstandig DVD Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Outlook 2 € 299,00
Office 2010 Professional PKC Bovenstaande + Publisher en Access 1 € 419,00
Office 2010 Professional DVD Bovenstaande + Publisher en Access 1 € 597,00

Welk pakket nu uiteindelijk het beste is zal elke lezer zelf moeten bepalen. Wanneer u niet gehecht bent aan de functionaliteit van Outlook (het gratis Windows Live Mail is voor de thuisgebruiker een redelijk alternatief) dan ligt de keuze voor Office 2010 Thuisgebruik & student het meest voor de hand. Wilt u ook de laptops van de kinderen voorzien van dit pakket, kiest u dan voor de duurdere DVD/Retail versie die u los in de winkel kunt kopen. Wilt u geen geld uitgeven aan een tekstverwerker, laat u dan niet verleiden tot een illegale versie maar overweeg dan het gratis pakket Open Office. Hier zullen we in een volgend artikel meer aandacht aan besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*