Inrichting van je werkplek: geur, kleur, geluid

Het is wetenschappelijk aangetoond, dat een paar planten op kantoor je stressniveau aanzienlijk laten dalen. Menigeen brengt zijn werkdagen door in een deprimerende omgeving zonder planten, met kaal witte prefab wandjes, te kleine ramen en een snorrende computer. Dat terwijl we het overgrote deel van onze “wakkere” dag op ons werk doorbrengen. We zitten meer uren per dag op onze werkplek dan thuis in de keuken of de woonkamer! Waarom richten we ons huis dan wel volledig naar onze smaak in zodat we ons er op ons gemak voelen, terwijl we op het werk vaak niet verder komen dan een foto van partner en kinderen?

Als het mag, hang dan overal foto’s van vakanties, mooie posters of schilderijen op. Omring je met de beelden waar jij je goed bij voelt. Zet planten neer en gooi als het even kan met regelmaat het raam open. Maak van je werkplek een tweede huiskamer. Zet een radio of andere geluidsinstallatie neer waarmee je, al dan niet met koptelefoon, naar je favoriete muziek kunt luisteren. Maak gebruik van kleuren en geuren. In elke supermarkt liggen tegenwoordig geurverspreiders die je in het stopcontact kunt steken en opwekkende of juist rustgevende geuren verspreiden. In mijn boek heb ik hiervoor diverse geursuggesties gedaan. Vooral onbewust heeft dat een enorme invloed op hoe jij je voelt op je werk. Een recent voorbeeld is het gebruik van sinaasappelgeur in een gevangenis waardoor het gebruik van kalmeringsmiddelen enorm is afgenomen. Nu hoop ik dat jouw werkplek niet op een gevangenis lijkt, maar waarom zou een lekker geurtje niet ook bij jou werken?

Richt ook je bureau zodanig in dat de computer en de telefoon minder centraal staan. Zet je computer naar de zijkant van je bureau, zodat je daar minder makkelijk achter gaat zitten. Natuurlijk moet je je werk goed en prettig kunnen blijven doen, maar door je pc minder centraal te zetten, zul je vaker je aandacht richten op je collega’s, je gedachten en andere positieve zaken. Een plantje naast je beeldscherm werkt ook rustgevend. Zoek naar de ideale inrichting voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*