De Hersenen Verklaard: Leuke Feiten over je Brein

Onze hersenen zijn ongelooflijk complex en zelfs de meest moderne onderzoekstechnieken kunnen maar voor een klein gedeelte verklaren hoe ons brein werkt. Er is natuurlijk in de loop van de tijd enorm veel kennis opgedaan en zijn er veel feiten verzameld over de hersenen en de werking hiervan. Hier zijn een aantal van de leukste en meest opzienbarende feiten:

De hersenen vormen 2 procent van je totale lichaamsgewicht, maar verbruiken 20 procent van de energie! Daarom is er maar 1 procent van de hersencellen tegelijk actief; anders zou het brein oververhit raken en zou er te weinig zuurstof naar de rest van het lichaam gaan.

Je hersenen bepalen in 13 milliseconden (dat is 0,013 seconden!!) of iemand aantrekkelijk is of niet, zonder dat het bewustzijn er aan te pas komt.

Ons brein heeft ongeveer 100 miljard hersencellen, en tussen die cellen ligt zo’n 100.000 kilometer aan bedrading. Elke seconde gaat er 1 hersencel dood, dit betekent dat er elk jaar 31 miljoen hersencellen afsterven!

Alcoholgebruik heeft blijvende gevolgen voor de hersenen van mannen. Het gaat hier om licht tot matig alcoholgebruik. Bij vrouwen heeft dit weinig tot geen effect.
» Medical Facts: Matig alcoholgebruik verandert hersenen van mannen

Na een nacht niet slapen is het brein 19 procent minder goed in staat om foto’s van mensen en voorwerpen in het geheugen op te slaan.

Koffie drinken beschermt je hersenen tegen de negatieve effecten van cholesterol.
» vrouw.nl: Dagelijks bakkie troost beschermt hersenen

Heb je nog een aanvulling op deze lijst? Laat het ons weten door je reactie te plaatsen.

3 reacties op “De Hersenen Verklaard: Leuke Feiten over je Brein”

 1. de hersenen van een vrouw krimpen voor de bevalling van haar kind, na de bevalling zijn de hersenen op hun allerbest en is vertienvoudigd het reactievermogen.

  mannelijke hersenen zijn groter, maar die van vrouwen kunnen krimpen en groeien zonder dat daarbij schade ontstaat. mannelijke hersenen zijn minder flexibel.

 2. Ik ben nooit zo’n zuipschuit geweest, en ik ben tot mijn zestien nooit uitgegaan, maar in deze periode ben ik minstens twee keer uitgeweest. Ik had op mijn eerste avond ongeveer vier biertjes op, toen ben ik een hele tijd niet meer uitgeweest, maar een paar maanden later had ik het weer gedaan en had toen zes biertjes op.

  Nu is mijn vraag: Kan zulke hoeveelheid bier de hersenen beschadigen? Ik had op beide avonden die biertjes veel te snel achterover gegoten en had toen koppijn.
  Bij de tweede keer uitgaan had ik de volgende dag een kater, heeft dit invloed op de hersenen?

  Laat iemand het me weten!

  Gr. Stephan

  1. @Stephan
   Dat valt wel wat mee hoor… er worden dagelijks ook veel nieuwe hersencellen aangemaakt, dus ook al zou je hersencellen beschadigen met teveel drinken (wat pas gebeurt bij langdurig teveel drinken) dan kant dit in principe nog niet heel veel kwaad. Blijvende schade aan je hersenen door drankgebruik gebeurt niet door 1 of 2 avonden drinken.
   En die koppijn komt door vochtgebrek; de alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en daardoor kan je hoofdpijn krijgen. Om dit te voorkomen is het verstandig om tijdens een avondje drinken ook af en toe een glaasje water of fris tussendoor te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

*